Onemocnění
Centrální obezita: Co byste měli vědět o tuku kolem pasu
Centrální obezita, často nazývaná také jako androidní obezita či obezita typu jablko, je stav, který by neměl být podceňován.
Co je to centrální obezita?
Obezita u člověka vzniká, pokud ze stravy přijme větší množství energie, než vydá při obvyklých denních činnostech, při sportu či pro bazální metabolismus.
Centrální obezita se vyznačuje nadměrným hromaděním tuku kolem břicha a pasu. Tuk se ukládá v oblasti břišní dutiny, což může mít vážné zdravotní důsledky. Tato forma obezity je obvykle spojována s metabolickým syndromem a zvýšeným rizikem srdečních chorob, inzulinové rezistence, zvýšeného krevního tlaku, diabetu 2. typu a dalšími zdravotními problémy.
Důsledky centrální obezity
Tuková tkáň a její zmnožení v oblasti břicha vylučuje řadu působků zvaných adipocytokiny. Adipocytokiny vylučují množství cytokinů, které zvyšují zánětlivou aktivitu v těle, dále vylučují metabolity (např. volné mastné kyseliny) a další.
Z viscerálního tuku v oblasti břicha dochází ke zvýšenému uvolňování volných mastných kyselin a z toho důvodu játra více vylučují VLDL (lipoproteiny s velmi nízkou hustotou). Tím narůstá množství triacylglycerolů v krvi, které rozvíjí aterosklerózu (tzv. kornatění tepen) a zvyšuje se tak rezistence na inzulin.
Ateroskleróza může vést k rozvoji dalších kardiovaskulárních onemocnění jako je angina pectoris či infarkt myokardu. Rezistence na inzulin je předpokladem k dalším onemocněním jako je diabetes mellitus II. typu (cukrovka).
Mezi hlavní důsledky nadměrného ukládání tuku v oblasti břicha patří:
- Zvýšené riziko srdečních chorob: Tuk kolem břicha produkuje zánětlivé látky, které mohou poškozovat cévy a zvyšovat riziko srdečních chorob.
- Riziko diabetu 2. typu: Centrální obezita je spojena s rezistencí na inzulín, což může vést ke vzniku diabetu získaného z nesprávného životního stylu.
- Problémy s metabolismem: Tato forma obezity může negativně ovlivnit metabolismus a regulaci hladiny cukru v krvi.
Tuková tkáň v oblasti břicha produkuje látky, které podporují zánět v těle. To následně vede ke vzniku dalších onemocnění (např. vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu v krvi, rezistence na inzulin atd.), které vedou k takzvanému metabolickému syndromu.
Měření obvodu pasu
Při sledování centrální obezity může být pomocníkem parametr pro měření obvodu pasu. Obvod pasu totiž bere v úvahu nejen tukovou tkáň, ale i podkožní tuk. Riziko centrální obezity a nadváhy hodnotíme odlišně u mužů a žen. V tabulce níže najdete hodnoty pro lepší orientaci.
| Pohlaví | Norma | Zvýšené riziko | Vysoké riziko |
|---|---|---|---|
| Ženy | pod 80 cm | 80-88 cm | nad 88 cm |
| Muži | pod 94 cm | 94-102 cm | nad 102 cm |
Jak se v pase správně změřit? Obvod pasu měříme ve stoje, metr přiložíme na nejširší místo obvodu břicha v polovině vzdálenosti mezi horním okrajem pánve a posledním (spodním) žebrem.
Jak se vyhnout centrální obezitě?
Prevence a léčba centrální obezity je klíčová pro udržení dobrého zdraví. Zde najdete několik tipů, na co si dát pozor:
1. Zdravá strava ve čtyřech krocích
První krok ke zdravé stravě: Vláknina
Podstatná je vyvážená strava bohatá na vlákninu. Vláknina snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a také redukuje množství přijímaných kalorií. Člověk by měl denně přijímat cca 30 g vlákniny, nicméně lidé s již diagnostikovaným prediabetem či diabetem II. typu by měli zvýšit příjem vlákniny na 35 g/den.
Druhý krok ke zdravé stravě: Bílkoviny
Bílkoviny jsou další složkou stravy, která tvoří plnohodnotný, vyvážený a pestrý jídelníček. Zdrojem bílkovin jsou nejen živočišné produkty, ale i ty rostlinné. Je podstatné neomezovat se pouze na určitý zdroj bílkovin.
Třetí krok ke zdravé stravě: Tuky
Tuky jsou důležité nejen pro dobrou vstřebatelnost vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), jsou také důležité k tvorbě steroidních hormonů. Je vhodné se vyhnout především tzv. trans mastným kyselinám a naopak zařadit nenasycené mastné kyseliny.
Čtvrtý krok ke zdravé stravě: Cukry
Dalším důležitým bodem je omezení příjmu jednoduchých cukrů. Jednoduché cukry tělu nepřinášejí nic výživného a zvyšují glykémii (cukr v krvi).
2. Pravidelná fyzická aktivita
Začlenění pravidelného cvičení do denního režimu může pomoci snížit hladinu tuku v oblasti břicha.
3. Omezení stresu, který omezit lze
Stres a nevhodné návyky, které při stresu často vznikají, mohou způsobit nárůst břišního tuku. Je vhodné najít způsoby, jak stres lépe zvládat.
4. Konzultace s odborníkem
Pokud máte obavu z centrální či jiné obezity, neváhejte se poradit s odborníkem na výživu či lékařem.
Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.
Zdroje: ZEMAN, D. Obezita a metabolický syndrom. Vnitřní lékařství [online]. Solen, 2005, 51(1), 72-75 [cit. 2023-10-03]. ISSN 1801–7592.