Onemocnění
Ovesné vločky a cukrovka
Ovesné vločky jsou často doporučovány jako součást zdravé stravy pro osoby s diabetem. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Glykemický index ovesných vloček
Ovesné vločky mají obecně nízký až střední glykemický index (GI), což znamená, že způsobují pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi. Je vhodné upřednostňovat méně zpracované ovesné vločky před instantními variantami, které mohou mít GI vyšší. Více o významu vlákniny najdete v článku Vláknina rozpustná ve vodě.
Doporučení pro konzumaci
Při zařazování ovesných vloček do jídelníčku je důležité dbát na velikost porcí. Pro snížení glykemického indexu pokrmu lze k ovesným vločkám přidat potraviny bohaté na bílkoviny nebo zdravé tuky, jako jsou ořechy, semínka, tvaroh nebo jogurt.
Nápady na jídla
Ovesná kaše s tvarohem
- 40 g ovesných vloček
- 150 g tvarohu polotučného
- 10 g ořechů
- 5 g lněných semínek
- ½ jablka nebo 50 g lesního ovoce
Ovesná kaše s mlékem
- 40 g ovesných vloček
- 150 ml polotučného mléka
- 10 g ořechů
- 5 g chia semínek
- ½ jablka nebo 50 g lesního ovoce
Potřebujete poradit s jídelníčkem? Objednejte si konzultaci.