Nutričně.cz Jíme chytře

Onemocnění

Ovesné vločky a cukrovka

Ovesné vločky jsou často doporučovány jako součást zdravé stravy pro osoby s diabetem. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Glykemický index ovesných vloček

Ovesné vločky mají obecně nízký až střední glykemický index (GI), což znamená, že způsobují pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi. Je vhodné upřednostňovat méně zpracované ovesné vločky před instantními variantami, které mohou mít GI vyšší. Více o významu vlákniny najdete v článku Vláknina rozpustná ve vodě.

Doporučení pro konzumaci

Při zařazování ovesných vloček do jídelníčku je důležité dbát na velikost porcí. Pro snížení glykemického indexu pokrmu lze k ovesným vločkám přidat potraviny bohaté na bílkoviny nebo zdravé tuky, jako jsou ořechy, semínka, tvaroh nebo jogurt.

Nápady na jídla

Ovesná kaše s tvarohem

  • 40 g ovesných vloček
  • 150 g tvarohu polotučného
  • 10 g ořechů
  • 5 g lněných semínek
  • ½ jablka nebo 50 g lesního ovoce

Ovesná kaše s mlékem

  • 40 g ovesných vloček
  • 150 ml polotučného mléka
  • 10 g ořechů
  • 5 g chia semínek
  • ½ jablka nebo 50 g lesního ovoce

Potřebujete poradit s jídelníčkem? Objednejte si konzultaci.